פרסום מקרה פונדקאות
תביעה להתיר פרסום זהותם של הורים ואם פונדקאית, בתוכנית טלוויזיה העתידה להיות משודרת במסגרת שידורי ערוץ 10. ההורים והאם הנושאת מבקשים להביא את סיפורם וחוויותיהם בתוכנית הטלוויזיה בטענה של: זכות הציבור לדעת ולהיחשף למידע; הזכות לחופש הביטוי וחופש העיתונאות; מתן לגיטימציה רחבה להליכי פונדקאות בישראל; הגברת המודעות הציבורית לתהליך פונדקאות; ניתוץ סטיגמות ודעות קדומות כנגד תהליך הפונדקאות.
מאידך, המדינה מתנגדת לפרסום בשל עקרון טובת הילד – הזכות לכבודו ולפרטיותו של הקטין, והגנה על צנעת חייו מעיני הציבור; שמירה על יציבות תהליך הפונדקאות באמצעות הכלל של איסור פרסום.
בית-המשפט לענייני משפחה התיר את הפרסום, בכפוף להגבלות מסוימות מן הטעמים הבאים:
הצדדים להליך הפונדקאות רשאים על פי חוק לגלות לסביבתם הקרובה את העובדה שילדם נולד בהליך פונדקאות. איסור פרסום פרטים מזהים אודות תהליך הפונדקאות אינו איסור גורף. יחד עם זאת, איסור הפרסום הינו הכלל והתרת הפרסום הינה החריג לכלל. בית המשפט יתיר פרסום רק בחלק קטן של המקרים ורק בהתקיימן של נסיבות מיוחדות המצדיקות סטייה מהכלל הקבוע בחוק.
במקרה זה, הצדדים חושפים את עובדת לידת הקטין בהליך הפונדקאות, סביבתם הקרובה של הצדדים, יודעת על תהליך הפונדקאות וכי ידיעה זו רק תלך ותתרחב. התרת פרסום במגבלות, לא תרחיב באופן משמעותי, אם בכלל, את מעגל האנשים שיתוודעו לנסיבות הולדתו של הקטין וזיהויו בעקבות זאת. זאת ועוד, טרם התפרסמו מחקרים בעניין השפעת הפרסום במקרים כגון זה על הילד, ייתכן שדווקא הפרסום ברבים ייטיב עם הקטין ועם ההתמודדות מול גילויי הסביבה אל מול השונות שלו.
בית המשפט התיר הפרסום לאחר שקילת כל ההיבטים החל מטובת הקטין, לזכויות ההורים ועניין הציבור, תוך התייחסות למציאות המשפטית. הוטלו מגבלות מסוימות: טשטוש פני הקטין; ציון שמותיהם הפרטיים בלבד של ההורים והאם הנושאת; אי ציון כל פרט העשוי להביא לזיהויים של ההורים והאם הנושאת.
אנשים, שהתעניינו במאמר זה, התעניינו גם ב:
מתעניינים בייעוץ לגבי משמורת משותפת, מזונות, חלוקת הרכוש, הסכמי ממון או ירושה?