פסק דין מאת כבוד השופט פליקס גורודצקי (ת"ע 25797-12-15): ריפוי פגמים בצוואה בכתב יד?
פסק דין מאת כבוד השופט פליקס גורודצקי (ת"ע 25797-12-15): ריפוי פגמים בצוואה בכתב יד?
אישה כתבה דף במחברת כשנה וחצי לפני פטירתה שם היא מורישה את דירתה לחברתה השכנה. המסמך לא נחתם על ידה.
השכנה הגישה בקשה למתן צו קיום לצוואת המנוחה ומנגד התנגדות לקיום הצוואה הוגשה ע"י יורשת על פי דין שהיא קרובת משפחה רחוקה.
נפסק כי אף שמתקיימים מרכיבי יסוד של "צוואה בכתב" הרי הפגם מצביע על כך שהמנוחה לא גמרה בדעתה לערוך צוואה.
מהי צוואה בכתב יד? על פי סעיף 19 לחוק הירושה צוואה בכתב תיכתב כולה ביד המצווה תישא תאריך כתוב בידו ותיחתם בידו.
האם ניתן לקיים צוואה על אף הפגמים שנפלו בה? סעיף 25 לחוק ירושה מסמיך את ביהמ"ש לקיים צוואה על אף הפגם בהתקיים שני תנאים מצטברים: האחד-שהתקיימו מרכיבי יסוד בצוואה כלומר המסמך הוא צוואה כפי הוראות חוק הירושה למעט הפגם והשני – שלא היה לביהמ"ש ספק כי היא משקפת את רצונו החופשי והאמיתי של המצווה.
במקרה שמתואר כאן, דף המחברת כולו נכתב בכתב ידה של המנוחה ומתקיימים מרכיבי יסוד של "צוואה בכתב" לפי הוראות החוק כלומר התנאי הראשון מתקיים למרות הפגם של אי חתימת המסמך.
אולם התנאי השני אינו מתקיים מאחר והמנוחה לא גמרה בדעתה לערוך צוואה. ואלו הסיבות העיקריות:
א. המסמך לא נחתם על ידי המנוחה. בחירת המנוחה שלא לחתום על המסמך משך שנה וחצי מטיל ספק בכוונת המנוחה לערוך צוואה. בתחומי משפט אחרים נקבע כי חתימתו של אדם על מסמך מהווה עדות לכך שאותו אדם קרא את המסמך, הסכים לאמור בו, והיה מודע למשמעות ולתוצאות חתימתו.
ב. המסמך לא נתלש מהמחברת. הותרת המסמך במחברת כדף מדפיה מלמד כי המסמך לא התגבש לכדי מסמך. נראה כי המנוחה זנחה את כוונתה לערוך צוואה.
ג. במסמך הוקדש מקום לעדים לעריכת הצוואה. פרטי העדים לא נרשמו ואולם אזכורם מצביע על כוונה לערוך צוואה בעדים. ולכן המסמך אינו צוואה אלא טיוטת צוואה.
ד. לא הובאו ראיות מספיקות להוכחת רצונה החופשי והאמיתי של המנוחה לערוך צוואה. בהתאם לפסיקה אם נותר ספק בלבו של ביהמ"ש שהצוואה משקפת את רצונו האמיתי והחופשי של המצווה יפעל הספק לאי קיומה של הצוואה.
ביסוד דיני הירושה העיקרון כי יש לכבד את רצון המת. יש לכבד גם את רצון המת ואת בחירתו שלא לערוך צוואה.
מתעניינים בייעוץ לגבי משמורת משותפת, מזונות, חלוקת הרכוש, הסכמי ממון או ירושה?