אישור הסכם גירושין
הסכם גירושין על פי חוק נדרש להיות מאושר בבית משפט זאת על מנת להבטיח שבני הזוג שערכו הסכם גירושין שלמים איתו והבינו אותו בצורה מלאה. בכך בית המשפט נותן להסכם תוקף של פסק דין.
האם למרות מתן תוקף פסק דין ניתן עדיין לבטל הסכם גירושין?
במרבית הפסיקות של בתי המשפט, התשובה הינה שלילית. הסכם גירושין אשר אושר בבית משפט הינו הסכם חזק יותר מהסכם רגיל בשל היותו מאגד בתוכו את כלל האינטרסים והיחסים בין בני זוג. דרישה לבטלו יכולה להיות רק מטעמים מיוחדים ביותר.
דוגמאות לבקשת ביטול הסכם גירושין:
- במקרה אחד, טוען נטען על ידי הבעל כי הסכם גירושין בינו לבין אישתו נעשה אך ורק למראית עין כך שיוכלו להבריח נכס מידי נושים. בית המשפט לענייני משפחה דחה את טענות הבעל מהטעם הפשוט שקבלת תביעתו הופכת את בית המשפט לשותף לעבירה של פגיעה בנושים ובכך למעשה הופך לכלי שרת בידי בני הזוג בביצוע עבירות. כמו כן, במקרה של קבלת התביעה בית המשפט מעודד חתימה על הסכם גירושין פיקטיבי שלאחר מכן ניתן לבטלו ובכך מעודד חתימה על הסכמי גירושין נוספים.
- במקרה אחר, טען אחד מבני הזוג כי החתימה על הסכם גירושין בוצעה תוך כדי עושק, הטעיה או טעות, בית המשפט מצפה מהתובע להביא ראיות מוצקות לביצוע העושק במסגרת ביצוע הסכם גירושין בשל מצב בריאותי קשה או מצב כלכלי בעייתי. בית המשפט אינו מסתפק בעדות של בן הזוג עצמו ללא כל ראיה נוספת.
- מקרה מעניין הוא בתביעה של אישה כנגד בן זוגה לביטול הסכם ממון שנערך בין שניהם בארצות הברית. בני הזוג נכנסו להליך גירושין בבית הדין הרבני לאחר שעלו ארצה. בהסכם הממון, נקבע כי תהיה הפרדה מלאה ברכוש בין הצדדים וכי ההסכם תקף בכל מקום בו יגורו הצדדים. בית המשפט לענייני משפחה קבע במקרה זה כי על הסכם גירושין זה חלים החוקים של המדינה בה הוא נערך וכי האישה ידעה את העובדות ואת ההשלכות המשפטיות שיש להסכם הממון טרום החתימה עליו. מכאן, שלמרות הפער המהותי בנכסים בין שני הצדדים, האישה חתמה על ההסכם מרצונה החופשי ולכן הסכם הממון תקף.
תוקף הסכם גירושין בבית הדין הרבני
בית הדין הרבני מכיר בתוקף של הסכם גירושין אשר קיבל תוקף של פסק דין רק לאחר מועד סידור הגט, אלא אם בהסכם נקבע אחרת. כמו כן למרות הגשת בקשות של הצדדים על ניסיון של שלום בית, עדיין בית הדין אינו מבטל את ההסכם מאחר ובמקרה בו שלום הבית אינו מצליח הנישואים פוקעים והסכם הגירושין נכנס לפועל.
מאמרים נוספים
מתעניינים בייעוץ לגבי משמורת משותפת, מזונות, חלוקת הרכוש, הסכמי ממון או ירושה?