ידועים בציבור
ידועים בציבור הם תא משפחתי דמוי נישואין. אלו בני זוג אשר מקיימים חיים משותפים כבעל ואישה ומנהלים משק בית משותף, אף אם המגורים המשותפים הם חלקיים, מבלי שנישאו. על מנת להיחשב ידועים בציבור יש צורך להוכיח בבית המשפט כי בני הזוג עברו את הרף ממאהבים לרף של הכרתם כידועים בציבור, כלומר יש להוכיח את כוונתם לקיום חיי המשפחה, בעדויות כגון: ביקור משותף אצל ילדיהם, נסיעות משותפות לחו"ל, בילויים משותפים, רכישות של מיטלטלין יחד, חשבון בנק משותף ועוד. בתי המשפט מקלים בעניין זה ואימצו מבחן גמיש ולא נוקשה לצורך הכרה בבני זוג כידועים בציבור. למשל: אין כל הגדרה של זמן מינימום לצורך הכרה כידועים בציבור. זאת בשל כך שאין מתכונת אחת של חיי משפחה במשק בית משותף ושונים הדברים מזוג לזוג.
זכויות הידועים בציבור
לידועים בציבור זכויות חוקיות שונות בחוקים רבים. ידועה בציבור של בן זוג שאינו נשוי לאחרת זוכה לרשת את בן זוגה בירושה על פי דין כאילו הייתה אשתו, בהתאם לפסיקה ידועה בציבור זכאית בתנאים מסוימים למזונות משקמים מבן זוגה. על ידועים בציבור חלה חזקת השיתוף שמשמעותה כי הרכוש שנצבר במשך החיים המשותפים הוא רכוש משותף ומתחלק ביניהם בחלקים שווים גם אם הוא רשום על שם אחד מהם וזאת כל עוד אין ראיות שהתכוונו אחרת. חזקת השיתוף חלה על נכסים משמשים את בני הזוג לחיי היום יום (כגון: מטלטלין, רכב, דירת מגורים) וכאמור כל עוד לא נסתרה החזקה ואילו על נכסים אחרים יש להוכיח כוונה מיוחדת לשיתוף. במקרה של חיים ארוכים יחד יש נטייה לקבוע כי דירת המגורים היא משותפת גם אם נרכשה מלפני הקשר (והיא נבדלת בכך מרכוש עסקי שנרכש לפני תחילת הקשר). במקרה כזה הנטל הוא על הנתבע להפריך חזקה זו.
הסכם ממון וצוואה
מומלץ לידועים בציבור לערוך הסכם ממון ביניהם אשר יקבע את מערך הזכויות והחובות של כל אחד באופן שיגביר את הוודאות של כל צד במקרה והקשר יסתיים. את ההסכם מומלץ לאשר בבית המשפט למשפחה וליתן לו תוקף של פסק דין. כן מומלץ לערוך צוואה המורה מה יעשה ברכושו של כל צד לאחר פטירתו חו"ח. זאת בייחוד אם מדובר בפרק ב' כאשר לכל צד ילדים משלו. יש לזכור כי היורשים נכנסים בנעליו של בן הזוג וזכותם לתבוע זכויות רכושיות בשמו. הסכם ממון וצוואה יסירו החשש וימנעו תביעות עתידיות אלו מאחר והם קובעים את הבעלות ברכוש ואיך הרכוש יחולק.
מתעניינים בייעוץ לגבי משמורת משותפת, מזונות, חלוקת הרכוש, הסכמי ממון או ירושה?